Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe. ZO komt gluten dus ook voor in producten die gemaakt zijn met als ingredient een van deze producten. Denk hierbij aan brood, pizza, pasta, koek, cake en vele andere producten. Soms Maar bijvoorbeeld ook in bier, ijs en snoepjes. Maar ook haver is vaak besmet waardoor het niet veilig is voor iemand die een glutenvrij dieet moet volgen.

glutenvrij

De mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen lijden aan de ziekte coeliakie, wanneer deze personen gluten eten of voeding waarin sporen van gluten zitten veroorzaken deze beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darm. Door deze beschadiging werken de darmen niet meer goed en kunnen deze personen te weinig voedingsstoffen opnemen, maar waarneer zij stoppen met het eten van gluten herstellen de darmen zich weer en worden deze weer gezond.

Een nadeel van een gluten vrij dieet is dat graanproducten veel voedingsvezels, vitamine B1, jodium, calcium en foliumzuur bevatten, let er daarom wel op dat je deze voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgt.

Voor mensen die niet altijd glutenvrij brood willen eten: een alternatief is glutenvrije muesli, glutenvrije crackers, rijstwafels, glutenvrije havermout, rijstepap of een glutenvrije pannenkoek. Ook een aardappelomelet of een lunchsalade of soep op basis van aardappelen, rijst, glutenvrije pasta, bruine bonen of andere peulvruchten is geschikt.

Gewassen die goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn amaranth, boekweit, cassave, gierst, haver, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, sorghum, teff, tapioca/maniok. Ook (gemodificeerd) zetmeel van deze gewassen is glutenvrij. Een risico bij deze producten is dat ze op het land, bij transport, opslag of in de molen, in aanraking komen met gluten. Vooral in haver en boekweit zitten vaak ook sporen van gluten. Gebruik daarom bij voorkeur producten met op het etiket de claim ‘glutenvrij’ en/of het glutenvrij symbool (doorgestreepte aar).

Glutenvrije merkartikelenlijst

Het voedingscentrum biedt je een lijst met merkartikelen waarop staat aangegeven welke producten van nature gluten vrij zijn of welke gluten vrij gemaakt zijn. De lijst is hier op te vragen.

Enkele producten die van nature glutenvrij vrij zijn:

(Zilvervlies) rijst
Aardappelen
Peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, kapucijners, linzen en sojabonen
De volgende granen: sorghum, amaranth, teff, gierst en mais
Groente en fruit
Noten en zaden, pitten en pinda’s
Verse of gedroogde (enkelvoudige) kruiden
Nederlandse kaas van koe, geit en schaap
Onbewerkte vis en schaal-en schelpdieren
Onbewerkt vlees en wild
Onbewerkte kip
Tofu, tempeh en sojabrokjes
Eieren
Melk, yoghurt en kwark
Roomboter en olie

Wil je graag weten welke gerechten je kan eten met een glutenvrij dieet? Neem dan eens een kijkje op de website van het voedingscentrum, hier staan meer dan 150 gerechten (voor, hoofd en na). Glutenvrije recepten

Ook wij bieden diverse glutenvrije artikelen aan welke 100% gegarandeerd glutenvrij zijn.

winkelglutenvrij

De schijf van vijf

schijf van vijf

De vijf vakken
De vijf vakken bij coeliakie

Groente en fruit Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Sap van 100% fruit is ook glutenvrij.

Brood(-vervangers), pasta, rijst, peulvruchten en aardappelen Veel producten uit dit vak bevatten gluten. Omdat ze daarnaast ook koolhydraten, eiwit, vezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur leveren, zul je ze goed moeten vervangen.Rijst, peulvruchten en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. glutenvrije granen, zoals gierst en teff zijn geschikt.Brood en pasta bevatten gluten. Deze producten kun je vervangen door glutenvrij brood, glutenvrije crackers en glutenvrije pasta.

Melk(producten), vlees, ei, vis, kip en vervangers Onbewerkt(e) vlees, vis, kip, ei en de vegetarische producten tofu (soja) en tempeh zijn van nature glutenvrij. Door bewerkingen zoals paneren en marineren en door gebruik van kruidenmengsels, kunnen deze producten wel gluten bevatten. Seitan, een vleesvervanger, is gemaakt van tarwe-eiwit en bevat dus gluten.Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.

Halvarine, margarine en oliën Olie en roomboter zijn glutenvrij. De meeste halvarine en margarine ook.

Water Water, thee en koffie zijn glutenvrij. Bepaalde kruidentheemengsels bevatten wel gluten door het ingrediënt mout(extract).

Voor meer informatie met betrekking tot een glutenvrij leven en alle andere zaken omtrent coeliakie kun je kijken op www.glutenvrij.nl

Heb jij tips of ideeen laat het ons en de rest van Nederland weten via het reactie formulier onderaan deze pagina.